top of page

Doğru Ürün Hangisidir?


"Satılacak Ürünlerde Neye Dikkat Edilmelidir?" adlı yazımızda doğru ürünlerin özelliklerinden kısaca bahsetmiştik, şimdi dilerseniz daha detaylı olarak incelememizi yapıp örnek bir ürün belirleyelim. İlerleyen yazılarımızda bu ürünün üreticileri ile iletişime geçip seçtiğimiz ürünü canlı olarak Çin'den ya da Türkiye'den Amerika'ya göndererek satışa başlayacağız.

Nasıl bir ürün istiyoruz?

Öncelikle seçtiğimiz ürünü hava yolları ile göndereceğimiz için değersel olarak satış fiyatı minumum 15 dolar, ağırlığı ise yüz gramı geçmeyecek şekilde bulacağız. Daha sonraki zamanlarımızda satışın hacmine göre Sea Freight (deniz yolu) ile de gönderim yapacağız ancak ilk etaptaki hedefimiz bir an önce ürünlerimizi Çin'den Amerika'ya göndererek satışa başlamamız.

Ayrıca seçtiğimiz ürünün sağlık ürünleri ya da vucudumuzun içine giren (Hap, yiyecek, sıvı vs.) bir şey olmamasına dikkat edeceğiz. Bu tip ürünler satılamaz olmamakla birlikte, bir çok test ve sertifika gerektireceği için daha büyük bütçeler gerektirecektir. Bizim hedefimiz "Amazon'da Satışa Başlamak için Ne Kadar Paraya İhtiyacınız Var" yazısında belirlediğimiz bütçe (4 bin dolar) içerisinde kalmak.

Bunun dışında genel ticaret mantıkları geçerli olacaktır. Öncelikle aradığımız üründe rekabet düşük olmalı. Bunu ürünlerin review (yorum) sayılarına bakarak anlayabiliriz. Eğer bir üründe çok sayıda yorum sayısı var ise bu ürünün uzun süredir işlem gördüğü ya da kısa zamanda çok satışa ulaştığı anlamına gelmektedir.Rakiplerimizin çok sayıda yoruma sahip olduğu ürünler genellikle doymuş ürünlerdir. Bizim hedefimiz mümkünse yorum sayılarının 100'ün altında olan ürünlere yoğunlaşmak olacak.

Doğru ürünleri bulmak.

"Gerekli Chrome Uzantıları" yazımızda detayına ulaşabileceğiniz bağzı Chrome uzantılarılarını bu bölümde kullanmaya başlıyacağız.

Aşağıdaki örnek ürünü inceleyelim, sonrasında ise check listimizin üzerinden geçelim.

Ürünün linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdi daha önceden Chrome'a kurmuş olduğumuz FBA Calculator uzantısını kullanarak ürünün satış analizini ve giderlerini görelim.

Yukarıda gördüğünüz alanların bir daha üzerinden geçelim:

Product Cost: Ürünün bize olan maliyeti

Product Price: Ürünü kaça sattığımız

Product Size: Ürünün boyutu (inch olarak)

Data First Available: Ürünün Amazon'da satışa sunulduğu tarih

Monthy Storage: Ürünün Amazon envaterinde tutulması için ödediğimiz ücret

Pick & Pack: Amazon'un ürünü alıp satış kargo için bizden kestiği tutar

Referral Fee: Amazon komisyonu (bu yüzdesel bir orandır ve kategoriye bağlı olarak değişiklik gösterir

Est Monthly Sales: Ürünün ayda tahmini kaç adet sattığı

Total FBA Fee: Monthly Storage, Pick & Pack ve Referral Fee'nin toplamı

Margin Impact: Ürünün ne kadar kar bıraktığı

ROI: Yatırımından olan dönüşünüz

Est Monthly Profit: Üründen tahmini aylık karımız.

Yukarıda ürün maliyetine 10.32 $ girdiğimizde başabaş noktasında oluyoruz, diğer bir deyişle ürünün tüm maliyetlerini 10.32 $ altında tutabildiğimiz taktirde kar ediyor olacağız.

Örneğin ürün maliyetinin 6$ olduğu duruma bakalım;

Gördüğünüz gibi ürün 6 $ olduğunda bize aylık 1.547 $ aylık kar bırakıyor olucak.

Elde ettiğimiz ilk verilere bakalım:

Ürünün yorum sayısı 39:

Ürün aylık satışı: 360 adet (360 * 15 = 5400 $)

Şuan için bu ürün fena görünmüyor, şimdi biraz daha detaya inerek bu ürün kategorisindeki diğer ürünlerin durumunu inceleyelim. Benzer ürünleri bulmanın en kolay yolu ürünün ismini ya da en belirgin özelliğini Amazon'da aratmak olacaktır.

Ürünün genel özelliklerine baktığımızda bunun 5 Metrelik LED ışıklı kablo olduğunu görüyoruz, dolayısıyla aramamızı "5m SMD led strip" kelimeleriyle yapmamız doğru olacaktır. Bu şekilde arattığımızda karşımıza çıkan sonucu Jungle Scout Chrome Extension kullanarak inceleyelim.


  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
bottom of page