top of page

Amazon'da Satışa Başlamak için Ne Kadar Paraya İhtiyacınız Var?


Satılan ürüne göre maliyetler değişkenlik gösterecektir, bu yüzden aşağıdaki özelliklere sahip bir ürün üzerinden devam edeceğiz.

  • Satışlarımız Amazon.com’da olacak.

  • Amazon’daki satış fiyatımız 20 dolar olacak.

  • Ürünün Amazon’a gelene kadarki maliyeti 4 dolar olacak.

  • Ürün standart boyutlu bir ürün olacak (Amazon için standart boyutlu ürünler bir ayakkabı kutusunun içine sığabilecek boyuttaki ürünlerdir.)

  • Ürün hava kargo ile gönderibilecek ağırlıkta olacak.

  • 500 adet ürün satın alacağız.

  • 50 adet ürünü promosyon olarak vereceğiz.

  • Yatırımımızdan 100% geri dönüş bekliyoruz (500 dolar harcamamız halinde 1000 dolar geri dönüş olacak).

  • Amazon’da satış yaptığımız ürün kendi markamız ve FBA olacak.

*Bu yazımızda ürün arama adımını atlayarak doğru ürünü zaten bulmuş olduğumuzu farzediyoruz,. Eğer ürünüzü henüz bulmadıysanız “Doğru ürünler hangileridir?” adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Artık karşımıza çıkacak olan masrafları 3 kategoride inceleyebiliriz.

  • Mutlak harcamalar

  • Yapılması iyi olacak ancak mutlaka yapılmak zorunda olmayan harcamalar

  • Lüks Harcamalar

En önemli konu olan Mutlak harcamalar ile devam edelim.

Numune:

Ürünümüzü ister Alibaba ister Türkiye’deki herhangi bir üreticen temin edelim, katalogta görünen özellikler ile gerçek ürün özellikleri arasında fark olması oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bunu test etmek için en doğru çözüm ürünün siparişini vermeden önce numune sipariş etmektir.

Ancak kalite sadece karşımıza çıkacak kontrol noktalarından ilkidir, bulduğumuz üreticinin ürünü uygun fiyattan satması, iyi iletişime sahip olması ve bizim ihtiyaçlarımızı anlayarak bizimle uzun süreli bir ortaklık kurma niyetinde olması gerekir.

Potensiyel üreticilerimizi bulduktan sonra kriterlerimize uyan ilk üç üreticiden (fiyat, iletişim vb.) numune alabiliriz. Bu noktada üreticilere numune ücretlerinin gerçek sipariş verildikten sonra fiyattan düşmesini teklif etmemiz yararımıza olacaktır, bir çok üretici bu teklife sıcak bakacaktır.

Numuneler ürün fiyatına göre değişmekle birlikte, bir 5-10 gün arasında elimizde olmasını istersek DHL ya da UPS gönderimi ile 70 – 100 dolarlık gider oluşturucaktır.

Stok:

Üreticimizi belirledikten sonra envanterimizi oluşturmak için ilk ödemenin zamanı geldi demektir.

Üreticiler ister Çin’de ister Türkiye’de olsun, genellikle MOQ (minumum order quantity) olarak tabir edilen minimum sipariş adeti isteyeceklerdir. Daha önce sipariş adetimizin 500 olacağını belirlemiştik, dolayısıyla anlaştığımız üreticinin en az 500 için verdiği fiyatın geçerli olması gerekir.

Çoğu zaman 500 adetin altına indiğimizde, üretici bizden ürün başına daha fazla fiyat isteyecektir. Bu noktada stok yaşlandırmasının iyi planlanması gerekir: sadece 200 ürün aldığımızı farzedelim, bunun 50 tanesini promosyon amaçlı vereceğimizi planlamıştık, hedefimiz günde en az 10 ürün satmak olduğu taktirde 150/10=15, elimizdeki stok sadece iki hafta dayanacaktır. Ürünün en iyi ihtimalle Çin’den ya da Türkiye’den çıkıp Amazon envanterine girmesi 10-15 gün gibi bir süre alır. Dolayısıyla 200 ürün aldığımız durumda daha satışın olduğu ilk gün tekrar sipariş vermemiz gerekecektir. Aksi halde stoğumuz bitecek ve bu da ürünümüzün sıralamada geri düşmesine sebep olacaktır, ki bu kesinlikle istemediğimiz bir durumdur.

Maliyetler:

Ürün maliyetinin 4 dolar olduğu durumda ilk maliyetimiz olan 500 adet * 4 = 2000 dolarlık gider oluşmuş durumda.

Promosyonlar:

Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi Amazon’un ürünlerin sıralamasında kriterlerindeki en önemlisi ürünün satış adetidir (diğer kriterlerin ne olduğunu ve Amazon sıralama mantığının nasıl çalıştığını öğrenmek için BSR nedir, Ürün Listelerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz). Ürünümüze görünürlük kazandırmak ve BSR’ımızı arttırmak için günde belirlediğimiz belli sayıdaki ürünü promosyon ile dağıtıyor olacağız. Promosyonların nasıl yapıldığını ve bu promosyonlardan en çok yorumun nasıl alınacağını öğrenmek başlı başına bir konu olduğu için bunu “Promosyon Nasıl Yapılır?” başlığı altında inceledik.

Amazon Professional Satıcı Hesabı:

Amazon Pro Satıcı Hesabı ile Bireysel satıcı arasındaki fark, Pro hesabın aylık sabit 40 dolar gideri olması, bireysel hesapta ise Amazon’un satış başına bir dolar ek ücret almasıdır. Hedefimizin günde en az 10 ürün satmak olduğunu belirtmiştik, bu durumda bireysel hesap ile devam edecek olursak 10*30*1=300 dolarlık maliyet oluşacaktır, bu yüzden seçimimizi Pro Satıcı Hesabı olarak yapıyoruz. Ayrıca Promosyon yaparken kullanıcağımız Promosyon kodlarını üretmek için mutlaka Pro Satıcı Hesabına ihtiyacımız olacak.

UPC kodu:

Amazon’da ürünlerimizin satılabilmesi için ilk olarak UPC’ye (Universal Product Code) ihtiyacımız olacak. UPC’nin amacı her ürünün uluslar arası bir koda sahip olmasıdır ve bu kod sadece ürünün listelemesi aşamasında kullanılacaktır. Sonrasında satıcı hesabımızdan oluşturduğumuz FNSKU kodları ürün paketlerine yapıştırılacak böylece Amazon depolarına gönderilen ürünlerin, Amazon tarafından bize ait olduğu belirlenecektir.

UPC kodlarını alımı ve FNSKU barkodlarının oluşturulması konusunda bize direkt olarak ulaşabilirsiniz.

Konu ile ilgili detaylı anlatıma UPC kodları ve FNSKU Barkodları adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yapılması Tavsiye Edilen Harcamalar:

Şimdi sırada yapılması mutlaka zorunlu olmayan ancak satışlarınıza katma değer katacak olan ve bizim tarafımızdan tavsiye edilen harcamalar var.

Reklam Giderleri:

Satışlarınız arttıkça ve buna bağlı olarak ürünüzdeki yorum sayınız fazlalaştıkça organic satışlarınız da artış gösterecek. Amazon reklamları (PPC Campaign) ürünüzün sponsorlu reklam verilerek ilk sayfalarda görüntülenmesidir.

Reklam verirken en önemli konu doğru arama kriterlerinde reklam vermenizdir. Örneğin diş fırçası sattığınızı farzedelim, eğer reklam verdiğiniz alan çok geniş olursa (örneğin ağız bakımı), reklamınızdan ürüne olan dönüş oranı daha spesifik arama kriterlerine (örneğin katlanır diş fırçası) göre az olacaktır. Reklam yönetimi hakkında detaylı bilgi için "Reklam Kampanyalarında Nelere Dikkat Edilmeli?" adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Lüks Harcamalar:

Lüks harcamalara ürününüzün çıkış anında mutlaka ihtiyacınız olmayacaktır, ancak gene de ürününüzü oldukça gösterişli ve rakiplerle fark yaratacak şekilde tasarlamak isterseniz ihtiyaç duyacağınız harcamalardır.

Ürün Dizaynı:

Grafik tasarımcı ürününüze ve markanıza saygınlık kazandırmak için müthiş bir seçimtir, size logolar, paket dizaynı, photosop, infografik gibi bir çok konuda yardımcı olabilirler. Profesyonel bir şekilde yapıldığında listelemeniz fark yaratacaktır. Grafik tasarımcılarımızdan yardım almak için bizimle direkt iletişime geçebilirsiniz.

Fotoğraf konusu da ürünümüz ve listememiz için oldukça kritiktir. Unutmayın, ürününüz sadece Amazon’da göründüğü kadar iyidir.Eğer resimlerimiz kaliteli olmassa müşterileri ilanımıza çekmek çok daha zor olacaktır. Resimerimiz bizim vitrinimizdir diyebiliriz, resim konusu lüks başlığı altında incelense dahi önemi kritik seviyededir.

Bir profesyonel ile çalıştığımız durumda ürünün dizaynı için 300-400 dolarlık minimum harcama yapılması olasıdır.

Çekilen resimlerin nasıl olması gerektiği konusunda ise aşağıdaki rehber izlebilir. Ayrıca “Cep Telefonu ile Ürün Resimleri Nasıl Çekilir?” adlı yazımızdan kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar:

  • Mümkün olan en iyi ışıklandırma

  • Ana resim için mutlaka beyaz arka fon

  • Amazon minimum kriterlerine uyması için resmin en az 1000 Pixel olması

  • Ürünün kullanım amacını gösteren resimler

  • Ürünün boyutlarının müşterilerin aklında canlanması için kıyaslanabilecek objeler ile birlikte çekilmiş resimler.

Profesyonel yardıma ihtiyacınız olması durumda bizimle direkt olarak iletişime geçebilirsiniz. Resim fiyatlarına genel olarak bakacak olursak resim başı 50 dolar gibi bir bütçe ayırmanız gerekecektir. En az sekiz resme ihtiyacımız olduğunu düşünürsek 400 dolar civarı bir harcama gereksinimiz olacaktır.

Şuana kadarki toplam harcamalarımıza bakacak olursak:

Gördüğünüz gibi 2.310 dolar ile ile ürünümüzü hazır hale getirebilecek durumdayız, ancak tabi ki tavsiye edilen toplamda 1.100 dolar daha ekleyerek ürünümüzü tam anlamıyla göz alıcı bir ürün olarak Amazon'da listemelek olacaktır.

Son Söz:

Size ideal bir ürün için kuruluş maliyetlerinizin yaklaşık ne kadar olacağı konusunda dürüst bir analiz sunduk. Bu incelemenin her ne kadar kapsamlı bir rehber olduğunu düşünsek de diğer yazılarımızı da mutlaka okumanızı ve ihtiyacınız olan noktalarda bizden profesyonel destek almanızı tavsiye ederiz.

Analizlerimizde gördüğünüz gibi 2.500 - 3.500 dolarlık bir bütçe ile Amazon dünyasına adım atmanız mümkün. Hedefimizin başta belirttiğimiz gibi 2.000 dolar olan ürün yatırımımızdan 100% geri dönüş almak olduğunu unutmayın, ilk parti satışlarımız bittiğinde hedefimiz en az 4.000 dolarlık ciro yapmak olacak. Bunun için doğru ürün seçiminin ne kadar önemli olduğunu şimdiden anlamış olduğunu tahmin ediyoruz. Danışmanlık ihtiyaçlarınızda her zaman burada olduğumuzu belirtmek isteriz.

  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
bottom of page