top of page

Amazon Hakkında Giriş Bilgileri


Amazon’da Satış Yapmak

UPC/EAN /SKU Kodları, Marka Sahiplerine Brand Registery ve FBA

Amazon kendine özgü ve farklı uygulamaları olan, en yüksek komisyon kazancı sağlayan, en başarılı global satış sitelerinden biridir. Ürün listelemeleri diğer aracı satış sitelerine benzemediği gibi, tahsilat sistemi de benzememektedir. Amazon Türkiye’deki banka hesaplarını kabul etmez ve tahsilat için kendi belirlediği ülkelerden birinde hesabınız olmasını ister. Dolayısıyla Türkiye’de yaşayanlar için Amazon’da satış yapmak biraz dolambaçlı ve daha maliyetli bir sürece dönüşmektedir.

Amazon’un üyelik ve Türkiye’den tahsilat aşamasını, “Amazon’da satış yapmaya başlamak için üyelik” bölümünde anlatmıştım. Şimdi önümüzde aşılması ve anlaşılması gereken diğer konulara değineceğim.

Amazon’da UPC/EAN ve SKU Kodları

Ürünlerinizi eklemeye başladığınızda diğer satış sitelerden farklı olarak UPC veya EAN kodu ile SKU kodunu girmeniz gereken zorunlu birer alan karşınıza çıkacaktır. UPC/EAN kodları ne anlama gelir, nereden alırım, SKU nedir ? Ürünlerinizi listelerken bu bilgileri girmeye hazır olmanız gerekir.

UPC (Universal Product Code) ; ABD ve Kanada firmaları tarafından kullanılmakta olan 12 veya 13 haneli barkod numarasıdır.

EAN (European Article Number) ; Avrupa ve Türkiye’nin de kullandığı barkod numaralandırma sistemidir, sekiz veya 13 hane olabilir. Kitaplar için olanı ISBN, periyodik yayınlar için olanı ISSN’dir.

Ürünlerinizin üzerinde imalatçı tarafından etiketlenmiş barkod numaraları olmalıdır. Bu durumda sorunsuz bir şekilde bu numaraları girebilirsiniz, hatta sizden önce aynı ürünü listeleyen varsa o listelemeden yararlanabilirsiniz.

Ancak örneğin dropship yöntemiyle sağladığınız ürünlerinizin ya da kendi üretmeye başladığınız ya da el yapımı (handmade) ürünlerinizin barkodları olmayabilir. Bu durumda Amazon’da çalışan barkodların satışını yapan aracı sitelerden UPC ve EAN barkodları satın almanız mümkündür. Amazon için UPC/EAN satışı yapanları Ebay’de ve İnternet aramalarınızda bulabilirsiniz, fakat bu satın aldığımız UPC/EAN barkodlarının çalışacağına nasıl emin oluruz? Eğer riske atmak istemiyorsanız Amazon için kullanabileceğiniz güvenilir UPC/EAN barkod satıcılarının listesi UPC’nin kâşifi GEORGE J. LAURER (inventor of the U.P.C. — 1973) tarafından yayınlanmakta ve güncellenmektedir, aynı şekilde kara listedeki UPC/EAN barkod satıcılarının listesini de bulacaksınız.

Barkodları her renk, çeşit, ebat için ayrı ayrı almak gerekir. Aldığınız numaraları Amazon’daki ürün listelemesinde kullanıp, etiketi ürününüze yapıştırmayabilirsiniz, zorunlu değildir.

Kendi ürettiğiniz, el yapımı olsun olmasın, markalı ürünleriniz için Amazon’un Brand Registery programına başvurmanız halinde Amazon size özel ve her ürün çeşidiniz için birer kod numarası verecektir.

SKU (Stock Keeping Unit) ; Satıcının kendisinin ürününe verdiği benzersiz (unique) stok kodudur.

UPC kodlarını alırken speedybarcodes.com aracı sitesini kullanarak ucuz ve hızlı bir şekilde kodlarınızı edinebilirsiniz.

Brand Registery Programı

Amazon Brand Registery programına başvurmak için nelere dikkat etmeliyiz?

  1. Ürünlerinizin, Amazon’a eklendiğinde belirtilmesi gereken anahtar özelliklerinin (key attributes) yani üretim (mfr-part number) , model numaraları, ambalajı veya katalog numaralarının hazır olması, bu özelliklerin bildirdiğiniz web sitenizde, kataloğunuzda görünüyor olması,

  2. Firmanıza ait alan adı ve e-mailinizin olması (hotmail, gmail, yahoo vb e-mailler kabul görmez),

  3. Markanızın, ürünün üzerinde veya ambalajında olması gerekir, gönderdiğiniz ürün fotoğraflarında marka görünmelidir.

  4. İmalatçı ve marka sahibi olduğunuzu belirten bir web sitesi ile başvurmalısınız, aksi takdirde başvurunuz onaylanmayacaktır. Gerçek ve geçerli şirket adı ve işinizle ilgili detaylı bilgi vermeniz onaylanmanızı sağlayacaktır.

FBA ( Fullfiment by Amazon ) Nedir ?

Amazon’un satıcılarına verdiği depo ve hızlı gönderim hizmetidir. Satmak istediğiniz ürünlerinizi Amazon’un vereceği depo adresine gönderiyorsunuz ve Amazon, ürünleriniz satıldıkça, sizin adınıza hızlı ve güvenli bir şekilde kargoluyor. Böylece paketleme, kargolama angaryasını Amazon sizin adınıza yaptığı için, ister tatilden, ister evinizden satışlarınızı yönetebiliyorsunuz. FBA’yi aynı zamanda toptan satışlar için de kullanabiliyorsunuz. FBA satıcıya müthiş bir esneklik ve zaman kazancı sağlıyor.

FBA için Amazon’a ödenmesi gereken hizmet bedeli gönderilecek ürününü fiyatı, ebatı ve bekleyeceği güne göre değişeceği için bir FBA Revenue Calculator yani FBA Komisyon hesaplama bölümünden maliyet hesapları yapılabilir ya da genel bir FBA Maliyeti (Fulfillment Fees orders on Amazon) bilgisi edinmek iyi olur.


  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
bottom of page