top of page

Satılacak Ürünlerde Neye Dikkat Edilmelidir?


Satıcıların kendilerine göre "müthiş" buldukları ürün fikirlerinin %90'ından fazlası gerçek hayatta tutmaz. Ürününüz dünyadaki en iyi ürün olsa bile, bilinirliği yoksa satmayacaktır. Ortaya yeni bir ürün çıkarıp, bu ürünün pazarlamasını yapmak genelde düşünülenden çok daha zor ve maliyetlidir.

Bizim tavsiyemiz sıfırdan bir ürün yaratmak yerine, halihazırda satışları bizim beklentilerimize uygun ürünler bularak bu ürün kategorilerinde kendi haciminizi yakalamanız. Dikkat edilmesi gereken kritik konuların üzerinden geçelim.

  1. Ürünün Review (yorum) sayısı

  2. Ürün ve kategorideki talep

  3. Ürünün fiyatı ve karlılık

  4. Sezonsallık

Dilerseniz adım adım yukarıdaki maddeler üzerinden geçelim:

1) Review (Yorum) Sayısı: Amazon'daki en önemli şey ürününüz yorumları olmasıdır. Sizin sattığınız ürünün rakibinizinkinden kat kat kaliteli ve çok daha ucuz olduğunu farz edelim. Rakibinizin yorum sayısı çok ise, onu yakalayıp kendinize bir pazar edinmeniz çok zor olacaktır. Bu yüzden rakiplerin yorum sayılarının çok olduğu alanlardan kaçınmanız gerekir. Aşağıdaki örnekte yorum sayılarını inceleyelim.

İlk analizimizde buradan çıkan sonuç satışların ilk sırada yaklaşık 1000 Review'a sahip olan satıcı tarafından domine edildiği. Bizim tavsiyemiz bu tarz alanlardan uzak durmanız olacaktır. Hedefimiz Review sayılarının 100'den az olduğu alanlara yoğunlaşarak kısa sürede pazara girebileceğimiz ürünleri bulmak olacak. Ürün aramasının nasıl doğru şekilde yapılacağını öğrenmek için "Doğru ürünler hangileridir?" adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

2) Ürün ve kategorideki talep: Ürünün ve arama kriterimizin belli bir talebin üstünde olması gereklidir. Arama kritemizde karşımıza çıkan ilk on ürünün toplam aylık satış sayısının toplamda minimum 2000 civarı olması gerekmektedir. Aşağıdaki resimde "Baby Towel" arama kriteriyle aratıldığında karşımıza çıkan ilk on ürünün detaylarını görebilirsiniz.

Yukarıda gördüğünüz gibi "Baby Towel" kategorisi için talep oldukça yüksek, 2000 minimum testimizi rahatlıkla karşılıyor.

3) Ürün fiyatı ve karlılık: Tavsiyemiz satacağınız ürünün 15 dolardan yüksek fiyatlı olması ve size minimum 100% kar bırakmasıdır. Amazon düşük fiyatlı ürünler için (genellikle 10 dolar ve altı) Add-on item programını yürütür, bu satılan alınan ürünlerin toplam fiyatının 25 doları geçmesi halinde ücretsiz kargo yapılacağı anlamına gelir. Dolayısıyla ürünün add-on item olarak işaretlenirse, satışlarınızda gözle görülür bir düşüş göreceğinize emin olabilirsiniz.

Karlılık konusunu "Ürün Karlılığı Nasıl Hesaplanır?" adlı yazımızda detaylı olarak inceleyebilirsiniz, ancak özet olarak hedefimizin 1000 dolar yatırım yaptığımızda bize dönüş olarak minumum net 2000 dolar bırakması olduğunu söyleyebiliriz.

4) Sezonsallık: Bulduğumuz ürünlerde sezonsallığa dikkat edilmelidir, örneğin şnorkel satıyorsak bunun kış aylarında satmayacağından emin olabiliriz. Dolayısıyla bu tip ürünlere sezon başlamadan önce doğru stok ile girilip, stok yaşlandırması yaparak, sezon sonunda minimum stokla kapanış yapmayı hedeflemeliyiz. "Sezonsallık ve Geçmiş Veri ile Ürün Analizi" yazımızdan konu ile ilgili detaylı bilgilye ulaşabilirsiniz.


  • Facebook Black Round
  • Google+ - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
bottom of page